Workshops

Graffitilights

"Lightpainting workshops? Hoe bedoel je?"

Wikipedia omschrijft Lightpainting ('verven met licht'), ook wel luminografie genoemd, als een techniek in de fotografie met twee toepassingen. Door gebruik te maken van een lange belichtingstijd kan men met een bewegende lichtbron lichtsporen vastleggen of een voorwerp vanuit meerdere hoeken belichten. Soortgelijke effecten kunnen ook worden bereikt door tijdens de belichtingstijd de camera zelf te bewegen in plaats van de lichtbron..

Beeld je nu zo'n bewegende lichtbron in, die je al dan niet zélf maakt én/of die je kan programmeren in allerhande verschillende patronen. Cool, niet?
Wel, met een beetje hulp van mij, is dat exact wat je kan doen!
Je kan kiezen uit een van de onderstaande workshops of je kan ze allemaal kiezen!

"Hoe werkt dit? Wat doen we?"

Wanneer je je workshop(s) gekozen hebt, neem contact met me op zodat we praktisch kunnen afspreken. De prijzen zijn zeer redelijk en ik probeer waar mogelijk sowieso te werken met de middelen die al aanwezig zijn.
Afhankelijk van de keuze van de workshop(s) leren jij en je collega's/studenten/leerlingen over Arduino, fotografie, lightpainting, ... Het resultaat van die workshops is nadien tweeledig: onbetaalbare kennis en foto's!


aanbod voor

particulieren

De graffiti vs. lightpainting experience

graffiti vs. lightpainting experience
 • edit- De grindbakken verdwijnen door stadsuitbreiding, tot nader order heb ik nog geen nieuwe locatie
 • inhoud:

  We kijken eerst wat er allemaal te zien is in de grindbakken en experimenteren wat met fotografie met lange belichtingstijden. (Let op, ik ben een lichtschilder! Dat betekent dat ik met een camera kan werken, maar ik ben geen professionele fotograaf.) Dan is het tijd om onze programmeerbare ledstrips te starten en meer te weten te komen over de do's en don'ts van lightpainting met vallen en opstaan. En ik ben er zeker van dat we na slechts 10 minuten proberen, magie laten gebeuren!
 • locatie:

  Als achtergrond gebruiken we de meest interessante van de 3 legale graffitizones in Gent, de "grindbakken". Het ligt in de buurt van "Dok Noord", een winkelcentrum dat een beetje buiten het centrum ligt, maar toch perfect op loopafstand ligt. (het is slechts 20 minuten lopen van het stadhuis) De plaats is erg rustig 's nachts en zit vol met hoogwaardige streetart, ideaal om streetart-foto's te maken waar we wat lightpainting toevoegen.

 • duur:

  ongeveer 1h30' (let op: dit kan wel enkel na zonsondergang)

 • aantal:

  minimaal 2 deelnemers, maximaal 20

 • kostprijs:

  €25 per persoon

Neem contact op


aanbod voor

scholen

Workshop 1 - Lightpainting

graffiti vs. lightpainting experience

We kijken eerst wat fotografie met lange belichtingstijden inhoudt en wat lightpainting is. Dat kan zeer kort en krachtig of dat kan zeer uitgebreid met Powerpoints en linken naar fysica en biologie.

Wanneer we een zicht hebben op wat lightpainting is, wordt het tijd om onze programmeerbare ledstrips te starten en meer te weten te komen over de do's en don'ts van lightpainting met vallen en opstaan. Ik ben er zeker van dat we na slechts 10 minuten proberen, magie laten gebeuren!

In maximaal 4 groepen kan vanaf dan geëxperimenteerd worden met alle materiaal dat ik meebreng.

Workshop 2 - Arduino intro

graffiti vs. lightpainting experience

"Arduino is een open-source electronica platform gebaseerd op easy-to-use hardware en software. Arduino borden kunnen input lezen - licht dat op een sensor valt, een knop die ingedrukt wordt,... - en dat omzetten in output - een motor laten draaien, een LED laten branden,... . Je kan je bord vertellen wat het moet doen door instructies te sturen naar de microcontroller die er op zit."

Dit zijn niet mijn woorden, maar hetgeen je kan lezen op de introductie pagina van Arduino.
Maar het is wel helemaal wat we gaan doen! In het kort betekent het dat, wanneer we drie uren verder zijn, je een basis hebt omtrent elektrische circuits, enkele elektronica-compononenten zoals weerstanden, knoppen en LEDs kan gebruiken én je dat alles kan controleren d.m.v. je eerste Arduino-code die je leerde schrijven.

Workshop 3 - Arduino - RGB-LEDstrip en patronen programmeren

Arduino - RGB-LEDstrip en patronen programmeren

Wanneer je de basis van het programmeren met Arduino door hebt, wordt het tijd om dieper in te gaan op licht. Wat betekent RGB? En hoe programmeer je een RGB-LEDstrip in verschillende kleuren? Tenslotte heb je controle over alle pixels, je kan die nu gelijk welke kleur geven, op gelijk welk moment.

De volgende stap wordt dan het programmeren van je LEDstrip zodat je tekeningen en patronen kan maken. Dit betekent ook nadenken over de transformatie van een 1-dimensionale licht-stok naar een 2-dimensionaal lichtgordijn

Praktisch

 • Wat ik zelf meebreng
  • (tot) 4 camera's + statief
  • Arduino nano's
  • LEDs, weerstanden, kabels,...
  • RGB-LEDstrips
 • Waar jullie voor zorgen (indien nodig)
  • Laptop(s) met Arduino IDE reeds geïnstalleerd (Geen paniek het is freeware. Je kan deze hier vinden)
  • Extra camera's met statief. Voorwaarde: Je moet de sluitertijd kunnen aanpassen
 • locatie:

  Bij jullie op school! Hou wel in gedachten dat hiervoor een donkere en voldoende ruime omgeving nodig is (verduisterbaar lokaal, zolder, ruime kelder, ...)

 • Duur:

  minimaal 1 uur, maximaal 3 uren

 • Aantal leerlingen:

  minimaal 2, maximaal 20

 • Kostprijs:

  €100 per begonnen uur + vervoer

Neem contact op


aanbod voor

leerkrachten

Bijscholing - Graffitilights deluxe - maak je eigen lightpaint-stick

graffiti vs. lightpainting experience

Deze workshop bestaat uit 3 sessies van minimaal 2 uren elk en kan op 1 tot 3 dagen gegeven worden. In essentie is het eigenlijk "all of the above": Je leert met Arduino werken, hoe je die Arduino kunt gebruiken om een ​​ledstrip te besturen en hoe intelligent coderen tot coole foto's kan leiden. Vervolgens ga je experimenteren door foto's met een lange belichtingstijd te maken. Vanaf dat moment geraak je verdwaald in een inspirerende spiraal van vallen, opstaan ​​en ongelooflijke beelden! Daarnaast krijg je uiteraard heel wat didactische tips & tricks om hier in de klas mee aan de slag te gaan.

En het leukste aan deze workshop is trouwens dat je je apparaat mag houden! Het zou nu eenmaal zonde zijn om je iets te laten maken, ermee te leren werken en zoveel coole ding ermee te laten maken om het dan weer weg te nemen.

Praktisch

 • Wat ik meebreng
  • Arduino
  • LEDs, weerstanden, kabels,...
  • RGB-LEDstrip
  • Tot 4 camera's + statief
 • Waar jullie voor zorgen
  • lokaal met beamer
  • per deelnemer een laptop met Arduino IDE reeds geïnstalleerd (Geen paniek het is freeware. Je kan deze hier vinden)
  • Best eigen camera + statief
 • Locatie:

  Bij jullie op school! Hou wel in gedachten dat hiervoor een donkere en voldoende ruime omgeving nodig is (verduisterbaar lokaal of zolder of ruime kelder of ...)

 • Duur:

  3 sessies van om en bij 2 tot 3 uren (hangt een beetje van de voorkennis en/of diepgang af

 • Aantal:

  minimaal 3, maximaal 5 basisdeelnemers (die wel elk nog een collega aan halve prijs mogen meebrengen, dus maximaal 10 personen in totaal)

 • Kostprijs:

  Voor een eerste inschrijver: 90 euro per sessie + 50 euro materiaal = 320 euro
  Voor de collega waarmee je aan dezelfde stick werkt: 45 euro per sessie = 135 euro
  Voor twee mensen betaal je dus slechts 455 euro (i.p.v. 590 euro!) en ga je samen terug naar school met 1 DIY-pixelstick
  (= Arduino Nano + shield + 1 RGB-ledstrip + 3D-geprinte casing + oplaadbare batterijen + elektronica, etc.)

  Let op, hier komt nog vervoerskosten bij, maar vanaf 6 "eerste inschrijvers" reken ik die niet meer aan.

Neem contact op


aanbod voor

bedrijven en gemeenten

Doen - Teambuilding

graffiti vs. lightpainting experience

Wil je eens een andere, meer kunstzinnige teambuilding aanbieden waarbij licht, samenwerking, durven doen en graffiti centraal staat? Dan moet je komen lightpainten in Gent in de grindbakken. We kijken eerst wat er allemaal te zien is in de grindbakken en experimenteren wat met fotografie met lange belichtingstijden. Dan is het tijd om onze programmeerbare ledstrips te starten en meer te weten te komen over de do's en don'ts van lightpainting met vallen en opstaan. En ik ben er zeker van dat we na slechts 10 minuten proberen, magie laten gebeuren!

 • locatie:

  Als achtergrond gebruiken we de meest interessante van de 3 legale graffitizones in Gent, de "grindbakken". Het ligt in de buurt van "Dok Noord", een winkelcentrum dat een beetje buiten het centrum ligt, maar toch perfect op loopafstand ligt. (het is slechts 20 minuten lopen van het stadhuis) De plaats is erg rustig 's nachts en zit vol met hoogwaardige streetart, ideaal om streetart-foto's te maken waar we wat lightpainting toevoegen. (let op, een andere locatie is zeker te bespreken)

 • duur:

  Overeen te komen, maar standaard is een sessie ongeveer 1h30-2h (let op: buiten kan dit wel enkel na zonsondergang)

 • aantal:

  minimaal 5 deelnemers, maximaal (per) 20

 • kostprijs:

  €35 per persoon in Gent
  €35 per persoon + vervoerskosten buiten Gent

Kopen/huren - Artwork

Monophyllaea Pendula Lucet

Net zoals het voorbije jaar De democratisering van technologie door o.a. laagdrempelige micro-controllers heeft ervoor gezorgd dat je niet meer naast techologie in kunst kan. Het bevat een heel nieuwe kijk op zaken als beweging, interactiviteit en licht. De kijker is al lang niet meer passief maar heeft zelf zijn inbreng en schoonheid is dan ook niet langer subjectief maar kan mee naar de eigen hand gezet worden. Dit alles bevat een aantrekkingskracht die het commerciële vaak overstijgt en kan tonen waar je als mens of als bedrijf staat in de maatschappij én je zicht op de toekomst.

Interesse in het aankopen of tentoonstellen van een installatie of The Future Of Nature? Je hebt mijn aandacht!

Neem gauw contact op

Kopen - Foto-shoot met lightpainting

foto-shoot lightpainting
 • inhoud:
  Je zoekt een alternatieve manier om je werknemers of bedrijf in het licht te plaatsen? Je beschikt over prachtige ruimtes die je op een alternatieve manier d.m.v. lightpainting wil vastleggen? Je wil een uniek beeld voor die speciale postkaart of die monumentale foto in de inkomhal? Let's have coffee!

 • minimale voorwaarde:
  Simpel, het moet donker (genoeg) zijn. Dat betekent dat het ergens binnen in een verduisterbare ruimte kan doorgaan of buiten na zonsondergang.

 • duur + kostprijs

  overeen te komen

Neem contact op