Artwork

Graffitilights


wat als....

The future of nature

Wat als...
wij toch geen oplossing vinden voor dat klimaatprobleem? Wat dan?
Eén miljoen van acht miljoen plant- en diersoorten wordt wereldwijd bedreigd met uitsterven met als voornaamste reden menselijke activiteit. Als wij verantwoordelijk zijn of worden voor het verdwijnen van zoveel flora, is het dan een idee om zélf alternatieven te proberen maken?
Dat is wat ik probeer.

Hieronder vind je mijn pogingen om met technologie natuurlijke elementen als bloemen en planten na te bootsen.

Voor de nerd: meerbepaald met standaard bedrade LED's die programeerbaar zijn d.m.v. een custom made pcb.

Clematis stellae leuc

Clematis stellae azur
 • Clematis is een geslacht van lianen en overblijvende kruiden uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). De Clematis Stellae leuc heeft specifieke, in dit geval witte, lichtgevende knoppen die doen denken aan sterren, vandaar de naam. Deze komt ook voor met blauwe knoppen, genaamd Clematis stellae azur.

  De schoonheid in deze zit vooral in de ogenschijnlijke chaos. Er zal nooit een identieke configuratie gemaakt worden. Is er sprake van willekeur bij de groei van een plant? En zo ja, wat zijn de invloeden dan? Wij willen zoveel mogelijk dat alles voorspelbaar is, of toch kan zijn. Maar hoever gaat die voorspelbaarheid? En moet er dan ook geen element van onvoorspelbaarheid voorkomen bij het zoeken naar alternatieven?
  wat bij de groei van planten van invloed is, ook hier, bij het maken van deze Clematis. De interne connecties die ervoor zorgen dat de lichtgevende knoppen werken, liggen vast. De externe, zichtbare verbindingen daarentegen hebben altijd een element van willekeur en zullen nooit exact hetzelfde zijn als een andere ...

 • hoofdelement: willekeur
 • kostprijs: €500

Betula Pendula Candentis Aeris Aurulentus

Betula pendula Candentis Aeris Aurulentus
 • Betula Pendula is een bedreigde berkensoort met gedraaide, hangende takken. Deze variant, de Betula pendula Candentis Aeris Aurulentus is een kleine, koperkleurige variant met gefragmenteerd lichtgevende takken.

  Pendula, wat "hangend" betekent, heeft hier iets deprimerend. Ook al is dit een esthetisch aangename, lichtgevende variant, hij straalt toch iets pessimistisch uit. Het is een herinnering dat schoonheid niet altijd als positief mag ervaren worden. Is het dan ook voldoende om iets visueel na te maken met technieken die voorhanden zijn? Of moeten wij zelf toch een eigen inbreng hebben? En indien ja, wat moet die inbreng dan zijn?

 • hoofdelement: licht
 • kostprijs: €750

Passiflora Pulchella Lucem

Passiflora Pulchella Lucem
 • De Passiflora Pulchella Lucem is de eerste licht-bloem die specifiek ontworpen werd met het oog op interactie met insecten, meerbepaald met bijen.
  De bloem bestaat uit drie delen: een witte rand, een blauw midden en een UV-kleurige kern die de grootste rol speelt. Bijen zien namelijk niet in R(ed) G(reen) B(lue) zoals mensen maar hebben een zicht dat opgeschoven is naar G(reen) B(lue) en UV. Bloemenblaadjes zijn dan ook in vele gevallen aangepast aan dat zicht en vertonen extra patronen in UV die de bijen naar de nectar-bron leiden.

 • hoofdelement: nabootsing
 • kostprijs: €500

Monophyllaea Pendula Lucet

Monophyllaea Pendula Lucet
 • Monophyllaea Pendula zijn planten die uit slechts één ruit-vormig blad bestaan. De stengel staat altijd mooi rechtop maar eenmaal het blad gevormd, gaat het hangen waardoor er voornamelijk op de grond geschenen wordt.

  Ook hier zien we eenzelfde, weinig optimistische beeld als bij de Betula Pendula hierboven. Het volledige blad is lichtgevend, wat voldoende is om gezien te worden in het donker maar het meeste licht gaat naar beneden, wat een bepaald pessimisme uitstraalt.

 • hoofdelement: eenvoud
 • kostprijs: €250

Lavandula Alba Lucidum

Lavandula Alba Lucidum
 • Lavendel (Lavandula) is een geslacht van dwergstruiken (chamaefyten) uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Soorten van het geslacht vindt men in veel tuinen omwille van de paarse kleur en de geur van de bloemen. Bij deze variant echter valt vooral de lichtgevene witte component en net de afwezigheid van geur op.
  Ogenschijnlijk zijn dit allen aparte stengels maar vergis je niet, ze zijn onderling per 8 verbonden. Meer zelfs: enkel wanneer ze verbonden zijn, kunnen ze werken en licht geven. Vanwege de onzichtabre connecgtie is het niet altijd even duidelijk hoeveel planten zichtbaar zijn. In het voorbeeld hier werden twee planten gefotografeerd die toch nog steeds ook onderling verbonden zijn met mekaar ook.

 • hoofdelement: verbinding
 • kostprijs: €500 per geheel (=8 stengels)


groot, groter, groots

Interactieve installaties

De democratisering van technologie door o.a. laagdrempelige micro-controllers als Arduino heeft ervoor gezorgd dat je niet meer naast techologie in kunst kan. Het bevat een heel nieuwe kijk op zaken als beweging, interactiviteit en licht. De kijker is al lang niet meer passief maar heeft zelf zijn inbreng. Schoonheid is niet langer subjectief maar kan mee naar je eigen hand gezet worden.

Wall of flowers

Wall of flowers
 • Interactieve bloemenmuur. Waan je een tovenaar!

  Deze lichtinstallatie bestaat uit verschillende gestapelde elementen met elektronica-bloemen die oplichten wanneer je er met de bijhorende 'toverstaf' naar wijst. Je hebt dus zelf in de hand welke bloem licht geeft waardoor het even voelt alsof je kan toveren!

 • huurprijs: van €250 voor 1 dag tot €50 per dag voor langere tijd

Captured flower garden

Wall of flowers
 • Interactieve bloemen-installatie. Waan je een tovenaar!

  Deze lichtinstallatie bestaat uit verschillende aparte elektronica-bloemen in doorzichtige potten die zo geplaatst werden dat ze deel van de tuin uitmaken. Ook deze lichten op wanneer je er met de bijhorende 'toverstaf' naar wijst. Waar ligt de grens van pure natuur en “natuurvervangers” en welke invloed hebben wij erop?

 • huurprijs: van €250 voor 1 dag tot €50 per dag voor langere tijd

Painting with light

Painting with light
 • Interactieve LED-muur waarop kan geschilderd worden met licht!

  Dit is een LED-muur waarop effectief met licht kan geschilderd worden. We zijn gefascineerd geraakt door het idee van te kunnen schilderen met licht. En ik kan je zeggen: het is mogelijk! We hebben een prototype ontworpen hebben dat je toelaat d.m.v. infraroodlicht sproeiende spuitbussen effectief licht te schilderen.

  Let op, dit is een proof of concept. Dat wil zeggen dat we momenteel over 1m² prototype beschikken maar (jammer genoeg nog) niet meer. Interesse in een participatie voor de verder ontwikkeling hiervan? Neem zeker contact op!

 • prijs: o.t.k.

Cube of lights

Cube of lights
 • Interactieve bloemen-installatie. Waan je een tovenaar!

  Proof of concept waarmee in 3D met licht kan geschilderd worden. De installatie bestaat momenteel uit maximaal 100 modules die, op stroomvoorziening na, stand-alone zijn. Met voldoende budget kan dit relatief vlug opgeschaald worden tot bijvoorbeeld 1000. Zo kan er ook in 3 dimensies gewerkt worden en zijn zeer indrukwekkende, op maat gemaakte interactieve installaties mogelijk.

  lightfestival mockup lightfestival mockup

  Hier zijn veel dingen mogelijk! Interesse of geïntrigeerd? Neem zeker contant op!

 • prijs: o.t.k.